Εύκολες συνταγές

Συνταγή για κέικ φρούτων χωρίς αυγά

Συνταγή για κέικ φρούτων χωρίς αυγά

Σχετικά με τη συνταγή

Ετοιμαστείτε να απολαύσετε μια απολαυστική απόλαυση με αυτή τη συνταγή για κέικ φρούτων χωρίς αβγά! Γεμάτο από τις γεύσεις και τα χρώματα διαφόρων φρούτων, αυτό το κέικ είναι τέλειο για κάθε περίσταση. Είτε είστε χορτοφάγος είτε απλά προτιμάτε το ψήσιμο χωρίς αυγά, αυτή η συνταγή θα ικανοποιήσει τις λιγούρες σας για ένα υγρό και φρουτώδες επιδόρπιο. Με την ελαφριά και αφράτη υφή του, είναι δύσκολο να αντισταθείς σε μια φέτα (ή δύο) από αυτό το δελεαστικό κέικ. Λοιπόν, ας συγκεντρώσουμε τα υλικά μας και ας ξεκινήσουμε!

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσότητα
Συστατικά

2 φλιτζάνια
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλιτζάνι
Ζάχαρη

1/2 φλιτζάνι
Φυτικό λάδι

1 φλιτζάνι
Γιαούρτι

1 κουταλάκι του γλυκού
Μπέικιν πάουντερ

1/2 κουταλάκι του γλυκού
Μαγειρική σόδα

1 κουταλάκι του γλυκού
Εκχύλισμα βανίλιας

1 φλιτζάνι
Μικτά ψιλοκομμένα φρούτα

Όπως απαιτείται
Ψιλοκομμένα καρύδια (προαιρετικά)

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να φτιάξετε αυτό το κέικ φρούτων χωρίς αβγά, θα χρειαστείτε μερικά απαραίτητα εργαλεία και συστατικά. Εδώ είναι τι θα χρειαστείτε:

  • Μπολ ανάμειξης: Χρησιμοποιήστε μπολ μεσαίου μεγέθους για να συνδυάσετε τα ξηρά και τα υγρά συστατικά ξεχωριστά.
  • Μείκτης ή ηλεκτρικός αναδευτήρας: Ένα σύρμα λειτουργεί καλά, αλλά ένας ηλεκτρικός αναδευτήρας θα κάνει τη διαδικασία ταχύτερη και ευκολότερη.
  • Μεζούρες και κουτάλια: Οι ακριβείς μετρήσεις είναι ζωτικής σημασίας για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.
  • Ταψί: Επιλέξτε ένα στρογγυλό ή ορθογώνιο ταψί, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και το μέγεθος του κέικ που θέλετε να ψήσετε.
  • Χαρτί περγαμηνής ή σπρέι μαγειρικής: Για να μην κολλήσει το κέικ στο ταψί.
  • Φούρνος: Προθερμάνετε τον φούρνο σας στην καθορισμένη θερμοκρασία για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο ψήσιμο.
  • Σχάρα ψύξης: Αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε σε φέτες και το σερβίρετε.

Τώρα που τα έχετε όλα έτοιμα, ας προχωρήσουμε στη διαδικασία προετοιμασίας!

Προετοιμασία

1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 350°F (175°C) και αλείψτε ένα ταψί με μαγειρικό σπρέι ή στρώστε το με λαδόκολλα.
2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Τα χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν καλά.
3. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί το φυτικό λάδι, το γιαούρτι και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να γίνουν λεία και κρεμώδη.
4. Ρίχνουμε σταδιακά τα υγρά υλικά στα στεγνά, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς. Ανακατεύουμε μέχρι το κουρκούτι να γίνει λείο και χωρίς σβόλους.
5. Διπλώστε απαλά τα ανάμεικτα ψιλοκομμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς (αν χρησιμοποιείτε). Βεβαιωθείτε ότι είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα στο κουρκούτι.
6. Μεταφέρετε το κουρκούτι στο έτοιμο ταψί και απλώστε το ομοιόμορφα.
7. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 35-40 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο.
8. Μόλις ψηθεί, βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί για περίπου 10 λεπτά.
9. Στη συνέχεια, μεταφέρετε το κέικ σε μια σχάρα ψύξης και αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρετε.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας για αυτήν τη συνταγή για κέικ χωρίς αυγά είναι περίπου 15-20 λεπτά, εξαιρουμένου του χρόνου ψησίματος και ψύξης. Είναι μια σχετικά γρήγορη και απλή συνταγή που μπορεί να ετοιμαστεί σε ελάχιστο χρόνο. Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον φούρνο σας, γι’ αυτό προσέχετε το κέικ καθώς ψήνεται για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα ψηθεί υπερβολικά.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

Για τους vegans, μπορείτε εύκολα να προσαρμόσετε αυτήν τη συνταγή κάνοντας μερικές αντικαταστάσεις συστατικών. Αντικαταστήστε το κανονικό γιαούρτι με γιαούρτι φυτικής προέλευσης ή σάλτσα μήλου χωρίς ζάχαρη. Χρησιμοποιήστε ένα φιλικό για vegan υποκατάστατο βουτύρου ή λάδι καρύδας αντί για φυτικό λάδι. Βεβαιωθείτε ότι τα ανάμεικτα ψιλοκομμένα φρούτα σας είναι απαλλαγμένα από ζωικά συστατικά, όπως ζελατίνη ή μέλι. Κάνοντας αυτές τις απλές ανταλλαγές, μπορείτε να απολαύσετε μια νόστιμη vegan εκδοχή του κέικ φρούτων χωρίς αβγά.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Κοσκινίστε τα ξηρά συστατικά (αλεύρι, μπέικιν πάουντερ και μαγειρική σόδα) πριν τα ανακατέψετε για να βεβαιωθείτε ότι έχουν ενωθεί καλά και δεν υπάρχουν σβώλοι.
– Χτυπήστε καλά τα υγρά υλικά για να δημιουργήσετε μια λεία και κρεμώδη υφή στο κουρκούτι.
– Μην ανακατεύετε υπερβολικά το κουρκούτι αφού έχετε συνδυάσει τα υγρά και τα στεγνά υλικά. Η υπερβολική ανάμειξη μπορεί να οδηγήσει σε ένα πυκνό κέικ.
– Προσαρμόστε την ποσότητα της ζάχαρης σύμφωνα με τις γευστικές σας προτιμήσεις. Μπορείτε να μειώσετε ή να αυξήσετε την ποσότητα ανάλογα με το πόσο γλυκό θέλετε να είναι το κέικ.
– Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε οποιονδήποτε συνδυασμό των αγαπημένων σας φρούτων. Οι δημοφιλείς επιλογές περιλαμβάνουν μούρα, μήλα, μπανάνες και εσπεριδοειδή.
– Αν χρησιμοποιείτε ξηρούς καρπούς, φρυγανίστε τους ελαφρά πριν τα προσθέσετε στο κουρκούτι για να βελτιώσετε τη γεύση τους.
– Για να ελέγξετε αν το κέικ έχει ψηθεί, βάλτε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Αν βγει καθαρό ή με λίγα ψίχουλα, το κέικ είναι έτοιμο.
– Αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε και το σερβίρετε. Αυτό θα βοηθήσει τις γεύσεις να ηρεμήσουν και θα εξασφαλίσει καλύτερη υφή.

Τώρα που έχετε όλες τις συμβουλές και τα κόλπα, ήρθε η ώρα να απολαύσετε το νόστιμο κέικ φρούτων χωρίς αβγά!

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
250

Συνολικό Λίπος
10 g

Κορεσμένα λιπαρά
1,5 g

Χοληστερόλη
0 mg

Νάτριο
200 mg

Υδατάνθρακες
35 g

Ίνα
2g

Σάκχαρα
20 g

Πρωτεΐνη
4g

*Οι τιμές είναι κατά προσέγγιση και ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τα συγκεκριμένα συστατικά που χρησιμοποιούνται.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Όταν σερβίρετε το κέικ φρούτων χωρίς αβγά, μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί με την παρουσίασή του. Ακολουθούν μερικές ιδέες:

  • Πασπαλίστε το πάνω μέρος του κέικ με ζάχαρη άχνη για μια κομψή πινελιά.
  • Σερβίρετε τις φέτες του κέικ με μια κούκλα σαντιγί ή παγωτό βανίλια για περισσότερη απόλαυση.
  • Γαρνίρετε με φέτες φρέσκων φρούτων ή ένα κλαδάκι μέντας για ένα έντονο χρώμα.
  • Για μια ειδική περίσταση, μπορείτε να ρίξετε ένα γλάσο ή παγωμένο πάνω από το κέικ. Το τυρί κρέμα ή το γλάσο λεμονιού συνδυάζονται ιδιαίτερα καλά με τις φρουτώδεις γεύσεις.
  • Συνδυάστε το κέικ με ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι ή καφέ για μια απολαυστική απογευματινή απόλαυση.

Μπορείτε επίσης να σερβίρετε το κέικ μαζί με μερικές εναλλακτικές επιλογές, όπως:

  • Φρέσκα φρουτοσαλάτα: Ένας δροσιστικός συνδυασμός φρούτων εποχής συμπληρώνει τις γεύσεις του κέικ.
  • Γιαούρτι ή παγωτό: Σερβίρετε μια μπάλα από το αγαπημένο σας γιαούρτι ή παγωτό στο πλάι για επιπλέον κρεμώδη υφή.
  • Εύθραυστα καρύδια ή πραλίνες: Τα τραγανά γλυκά με βάση τους ξηρούς καρπούς προσφέρουν μια απολαυστική αντίθεση στην υφή.
  • Κουλί φρούτων: Ετοιμάστε μια πικάντικη σάλτσα φρούτων για να την περιχύσετε πάνω από το κέικ για μια επιπλέον έκρηξη φρουτώδους καλοσύνης.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να διατηρήσετε το κέικ φρούτων χωρίς αβγά φρέσκο ​​και νόστιμο, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες αποθήκευσης:

  • Μόλις το κέικ κρυώσει εντελώς, τυλίξτε το σφιχτά με πλαστική μεμβράνη ή αποθηκεύστε το σε αεροστεγές δοχείο για να αποφύγετε την απώλεια υγρασίας.
  • Μπορείτε να αποθηκεύσετε το κέικ σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 3 ημέρες. Φροντίστε να το κρατάτε μακριά από το άμεσο ηλιακό φως ή πηγές θερμότητας.
  • Για μεγαλύτερη αποθήκευση, βάλτε το κέικ στο ψυγείο για έως και μια εβδομάδα. Βεβαιωθείτε ότι είναι ακόμα καλυμμένο για να διατηρήσει την υγρασία του.
  • Αν θέλετε να παγώσετε το κέικ, τυλίξτε το καλά σε πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το σε μια σακούλα κατάψυξης ή αεροστεγές δοχείο. Μπορεί να καταψυχθεί για έως και 3 μήνες.
  • Πριν σερβίρετε ένα κέικ στο ψυγείο ή κατεψυγμένο, φέρτε το σε θερμοκρασία δωματίου για καλύτερη γεύση και υφή.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Η συνταγή για κέικ φρούτων χωρίς αυγά περιλαμβάνει μια ποικιλία συστατικών που προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν μερικά αξιοσημείωτα:

  • Φρούτα: Τα ανάμεικτα ψιλοκομμένα φρούτα παρέχουν απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και διαιτητικές ίνες. Συμβάλλουν στη συνολική ευεξία και υποστηρίζουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Γιαούρτι: Πλούσιο σε προβιοτικά, πρωτεΐνες και ασβέστιο, το γιαούρτι προάγει την υγεία του εντέρου, ενισχύει τα οστά και βοηθά την πέψη.
  • Ξηροί καρποί (προαιρετικά): Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια ή τα φιστίκια, περιέχουν λίπη για την καρδιά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Είναι ευεργετικά για τη λειτουργία του εγκεφάλου και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Θυμηθείτε, η μετριοπάθεια είναι το κλειδί όταν απολαμβάνετε αυτό το κέικ. Είναι ένα απολαυστικό επιδόρπιο που μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής όταν καταναλώνεται σε λογικές μερίδες.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε το κέικ φρούτων χωρίς αβγά, μπορεί να σας αρέσουν και αυτές οι παρόμοιες συνταγές:

  • Vegan Banana Bread: Ένα υγρό και γευστικό ψωμί φτιαγμένο με ώριμες μπανάνες.
  • Κέικ με λίβρα με μύρτιλο λεμόνι: Ένα αφράτο και φρουτώδες κέικ με φρέσκα βατόμουρα και απολαυστική γεύση λεμονιού.
  • Mixed Berry Cobbler: Ένα ζεστό και ανακουφιστικό επιδόρπιο που περιλαμβάνει ένα μείγμα από ζουμερά μούρα με μια βουτυρώδη κρούστα μπισκότου.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή για κέικ φρούτων χωρίς αβγά αντλεί έμπνευση από διάσημους σεφ όπως η Nigella Lawson και ο Jamie Oliver, οι οποίοι είναι γνωστοί για τις καινοτόμες και νόστιμες δημιουργίες τους. Η εστίασή τους στη χρήση φρέσκων, εποχιακών συστατικών και στην ενσωμάτωση φρούτων στα επιδόρπια τους επηρέασε την ανάπτυξη αυτής της απολαυστικής συνταγής. Συνεχίστε λοιπόν και δοκιμάστε τις δυνάμεις σας για να φτιάξετε αυτή τη γεμάτη φρούτα απόλαυση — σίγουρα θα εντυπωσιάσει!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button