Εύκολες συνταγές

Συνταγή κέικ με πορτοκάλι κανέλα

Σχετικά με τη συνταγή

Ετοιμαστείτε να πάρετε μια απολαυστική απόλαυση που συνδυάζει τις ζωηρές γεύσεις των πορτοκαλιών και την ανακουφιστική ζεστασιά της κανέλας. Το Orange Cinnamon Cake είναι ένα δελεαστικό επιδόρπιο που θα τους κάνει τους γευστικούς σας να χορεύουν από χαρά. Γεμάτο με νότες εσπεριδοειδών και αρωματικά μπαχαρικά, αυτό το κέικ είναι τέλειο για κάθε περίσταση, είτε πρόκειται για μια ζεστή οικογενειακή συγκέντρωση είτε για μια πλούσια γιορτή. Η απαλή, υγρή υφή και ο αρμονικός συνδυασμός πορτοκαλιού και κανέλας κάνουν αυτό το κέικ μια απόλυτη ευχαρίστηση για τον κόσμο.

Συστατικά

Ακολουθεί ένας απλός πίνακας που περιγράφει τα συστατικά που θα γίνουν για αυτό το λαχταριστό κέικ με κανέλα πορτοκαλιού:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσότητα
Συστατικά

2
Πορτοκάλια (μεσαίου μεγέθους)

2 φλιτζάνια
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1½ φλιτζάνι
Ζάχαρη κρυσταλλική

½ φλιτζάνι
Ανάλατο βούτυρο (μαλακωμένο)

3
Αυγά

1 φλιτζάνι
Γάλα

2 κουταλιές της σούπας
Μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού
Κανέλα

½ κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να δημιουργήσετε αυτό το απολαυστικό κέικ πορτοκαλιού κανέλας, συγκεντρώστε τα απαραίτητα εργαλεία και συστατικά:

  • Μπολ ανάμειξης: Χρησιμοποιήστε διαφορετικά μπολ για ξηρά και υγρά υλικά.
  • Μίξερ χειρός ή μίξερ βάσης: Διευκολύνει την ανάμειξη της ζύμης.
  • Zester ή τρίφτης: Για να βγάλετε το ξύσμα από τα πορτοκάλια.
  • Αποχυμωτής: Εκχύλισμα φρέσκου χυμού πορτοκαλιού.
  • Μεζούρες και κουτάλια: Για ακριβείς μετρήσεις.
  • Κοσκινί: Για να κοσκινίσουμε τα στεγνά υλικά.
  • Χτυπήστε: Βοηθά στην ομαλή ενσωμάτωση των συστατικών.
  • Στρογγυλή φόρμα για κέικ 9 ιντσών: Διασφαλίζει ότι το κέικ ψήνεται ομοιόμορφα.
  • Παργαμηνόχαρτο: Αποτρέπει το κόλλημα και κάνει την αφαίρεση του κέικ αβίαστη.
  • Σχάρα ψύξης: Επιτρέπει στο κέικ να κρυώσει σωστά.
  • Δοκιμαστής μαχαιριού ή κέικ: Για να ελέγξετε εάν το κέικ έχει ψηθεί πλήρως.

Προετοιμασία

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 350°F (180°C) και λαδώνουμε τη φόρμα του κέικ. Στρώστε το κάτω μέρος με λαδόκολλα για εύκολη απελευθέρωση αργότερα.
2. Ξεφλουδίστε και τα δύο πορτοκάλια χρησιμοποιώντας το ξύσμα ή τον τρίφτη, φροντίζοντας να αφαιρέσετε μόνο το πορτοκαλί μέρος, αποφεύγοντας το πικρό λευκό κουκούτσι.
3. Κόψτε τα πορτοκάλια ξεφλουδισμένα στη μέση και στύψτε τον φρέσκο ​​χυμό σε ένα μπολ.
4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μαλακωμένο βούτυρο και την κρυσταλλική ζάχαρη. Χρησιμοποιήστε ένα μίξερ χειρός ή ένα μίξερ για να κάνετε κρέμα μαζί μέχρι να γίνουν ελαφριά και αφράτα.
5. Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
6. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε μαζί το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι. Κοσκινίζουμε αυτό το μείγμα στα υγρά υλικά, εναλλάξ με τη γάλα.
7. Διπλώστε απαλά το ξύσμα πορτοκαλιού και ¾ φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού στο κουρκούτι. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά.
8. Ρίξτε τη ζύμη στην προετοιμασμένη φόρμα του κέικ και λειάνετε την κορυφή χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα.
9. Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά ή μέχρι να βγείτε καθαρό ένα μαχαίρι ή ένα δοκιμαστικό κέικ που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο.
10. Μόλις ψηθεί, βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, το μεταφέρετε σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρετε.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας για αυτό το υπέροχο κέικ πορτοκαλιού κανέλας είναι περίπου 20 λεπτά, ενώ ο χρόνος ψησίματος διαρκεί περίπου 45-50 λεπτά. Ο συνολικός χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις μεμονωμένες τεχνικές μαγειρέματος και την απόδοση του φούρνου. Αυτή η συνταγή δίνει ένα υπέροχο κέικ που εξυπηρετεί περίπου 10-12 άτομα, καθιστώντας το ιδανικό για να μοιραστείτε με τους αγαπημένους σας.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

🌟 Συμβουλή 1: Βεβαιωθείτε ότι το βούτυρο έχει μαλακώσει πριν το αλείψετε με τη ζάχαρη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια πιο λεία και αφράτη υφή.

🌟 Συμβουλή 2: Χρησιμοποιήστε αυγά σε θερμοκρασία δωματίου για να αποφύγετε την πήξη όταν προσθέτετε στο κουρκούτι. Ενσωματώστε απαλά κάθε αυγό, αφήνοντάς το να αναμειχθεί καλά.

🌟 Συμβουλή 3: Κοσκινίστε τα ξηρά υλικά πριν τα ενσωματώσετε στο κουρκούτι. Αυτό το βήμα αφαιρεί τυχόν σβώλους και εξασφαλίζει ομοιόμορφη κατανομή των διογκωτικών παραγόντων.

🌟 Συμβουλή 4: Όταν διπλώνετε το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού, κάντε το απαλά για να αποφύγετε την υπερβολική ανάμειξη. Το ξύσμα προσθέτει μια έκρηξη γεύσης εσπεριδοειδών, ενώ ο χυμός ενισχύει την υγρασία και την απαλότητα του.

🌟 Συμβουλή 5: Για να ελέγξετε αν το κέικ είναι πλήρως ψημένο, το ένα μαχαίρι ή ένα δοκιμαστικό κέικ στο κέντρο. Αν βγει καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο. Διαφορετικά, συνεχίστε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμα.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Ακολουθεί ένας πίνακας που περιγράφει τις κατά προσέγγιση θρεπτικές γνώσεις ανά μερίδα αυτού του απολαυστικού κέικ κανέλας πορτοκαλιού:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
320

Συνολικό Λίπος
12g

Κορεσμένα λιπαρά
7g

Χοληστερόλη
80 mg

Νάτριο
200 mg

Συνολικοί υδατάνθρακες
49g

Διαιτητικές ίνες
1g

Σάκχαρα
28 g

Πρωτεΐνη
5 g

Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι τιμές είναι εκτιμήσεις και ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τα συγκεκριμένα συστατικά που αναφέρονται και το μέγεθος της μερίδας.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να σερβίρετε αυτό το απολαυστικό κέικ πορτοκαλιού κανέλας, μπορείτε να το πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη για μια κομψή πινελιά. Εναλλακτικά, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα απλό γλάσο χρησιμοποιώντας ζάχαρη άχνη και χυμό πορτοκαλιού για να περιηγηθείτε πάνω από το κρύο κέικ. Αυτό προσθέτει ένα γυαλιστερό φινίρισμα και ενισχύει τη γεύση εσπεριδοειδών.

Μπορείτε επίσης να γίνετε δημιουργικοί με την παρουσίαση γαρνίροντας το κέικ με φρέσκες φέτες πορτοκαλιού ή πασπαλίζοντας από πάνω κανέλα. Σερβίρετε κάθε φέτα σε ένα όμορφο πιάτο γλυκού με μια κουκλίτσα σαντιγί ή παγωτό βανίλια, ενισχύοντας τον παράγοντα απόλαυσης.

Για πλευρικές εναλλακτικές, αυτό το κέικ συνδυάζεται υπέροχα με μια ποικιλία επιλογών. Μπορείτε να το σερβίρετε μαζί με μια μπάλα σορμπέ εσπεριδοειδών για αναζωογονητική αντίθεση. Τα φρέσκα μούρα, όπως οι φράουλες ή τα βατόμουρα, είναι επίσης ένα απολαυστικό συνοδευτικό, προσθέτοντας μια έκρηξη χρώματος και πικρίας. Μη διστάσετε να εξερευνήσετε διαφορετικούς συνδυασμούς που ταιριάζουν στις γευστικές σας προτιμήσεις.

Συνθήκες αποθήκευσης

Μόλις κρυώσει, αποθηκεύστε το κέικ πορτοκαλιού κανέλας σε αεροστεγές δοχείο ή τυλιγμένο σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη. Μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου έως και 2 ημέρες, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τη γεύση του. Εάν προτιμάτε να διατηρήσετε περισσότερο, βάλτε το στο ψυγείο για έως και 5 ημέρες.

Για να παγώσετε το κέικ για μελλοντική λαυση, βάλτε το σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη και, στη συνέχεια, το αρχείο σε ένα δοχείο ή σακούλα ασφαλή για την κατάψυξη. Μπορεί να καταψυχθεί έως και 3 μήνες. Πριν σερβίρετε, ξεπαγώστε το κέικ όλη τη νύχτα στο ψυγείο και βάλτε το σε θερμοκρασία δωματίου.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που διαφήμιση

Το κέικ με κανέλα πορτοκαλιού προσφέρει πολλά χάρη για την υγεία, στα βασικά συστατικά του:

Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και βοηθά στην προστασία από διάφορες ασθένειες. Παρέχουν επίσης διαιτητικές ίνες, βοηθώντας την πέψη και προάγοντας ένα υγιές έντερο.

Η κανέλα είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της και τις πιθανές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της. Μπορεί να στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η κανέλα προσθέτει ζεστασιά και βάθος γεύσης στο κέικ.

Επιπλέον, αυτή η συνταγή περιλαμβάνει γάλα, το οποίο είναι μια καλή πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης, χρειάζεται για γερά οστά και μυϊκή ανάπτυξη. Τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και περιέχουν απαραίτητες βιταμίνες και μετάλλα.

Αν και το κέικ πρέπει να απολαμβάνετε με μέτρο λόγω της περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη και λίπος, η ενσωμάτωση αυτών των θρεπτικών συστατικών προσθέτει μια νότα υγιεινής σε αυτή την απολαυστική απόλαυση.

Παρόμοιες συνταγές

Εάν είστε λάτρης των επιδορπίων με εσπεριδοειδή, μπορείτε επίσης να κάνετε αυτές τις παρόμοιες συνταγές:

  1. Κέικ παπαρουνόσπορου λεμονιού: Ένα πεντανόστιμο και υγρό κέικ με απολαυστικό τραγανό από σπόρους παπαρούνας.

  2. Κέικ με λίβρες γκρέιπφρουτ: Μια γευστική ανανέωση σε ένα κλασικό κέικ λίβρα, με την αναζωογονητική γεύση του γκρέιπφρουτ.

  3. Blood Orange Upside-Down Cake: Ένα εντυπωσιακό κέικ με καραμελωμένο πορτοκάλι αίματος, δημιουργώντας μια όμορφη παρουσίαση.

Μπορείτε να εξερευνήσετε αυτές τις συνταγές και να βρείτε νέους τρόπους για να ενσωματώσετε γεύσεις εσπεριδοειδών στις περιπέτειες ψησίματος σας.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας αυτής της συνταγής για κέικ πορτοκαλιού κανέλας, άντλησα έμπνευση από διάφορους σεφ που έχουν κατακτήσει την τέχνη του συνδυασμού γεύσεων και τη γαστρονομική δημιουργικότητα. Συγκεκριμένα, τα έργα των Nigella Lawson και Yotam Ottolenghi επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την προσέγγισή μου στην ενσωμάτωση τολμηρών και αρμονικών γεύσεων.

Η Nigella Lawson, γνωστή για τις απολαυστικές αλλά απλές συνταγές της, έχει μια αξιοσημείωτη συλλογή από επιδόρπια με εσπεριδοειδή που με ενέπνευσε να εξερευνήσω τον συνδυασμό πορτοκαλιών και κανέλας.

Ο Yotam Ottolenghi, μάστορας της μεσογειακής κουζίνας, άνοιξε τα μάτια μου στις δυνατότητες των μπαχαρικών στο ψήσιμο. Η καινοτόμος χρήση της κανέλας σε διάφορα πιάτα με ενθάρρυνε να πειραματιστώ με τις ζεστές και αρωματικές της νότες σε αυτό το κέικ.

Με την έμπνευση από αυτές τις γαστρονομικές ιδιοφυΐες, σκόπευα να δημιουργήσω μια συνταγή που τη μαγεία που μπορεί να συμβεί όταν τα ζωντανά εσπεριδοειδή συναντούν την ανακουφιστική ζεστασιά της κανέλας, καταλήγοντας σε ένα υπέροχο κέικ πορτοκαλιού κανέλας που θα σας κάνει καλό και θα φέρει χαρά στο τραπέζι σας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button