Εύκολες συνταγές

Συνταγή για κέικ χωρίς γάλα

Σχετικά με τη συνταγή

Καλώς ήρθατε στην κουζίνα μου, όπου θα μοιραστώ μαζί σας την υπέροχη συνταγή μου για κέικ χωρίς γάλα! 🎂 Αυτή η συνταγή είναι τέλεια για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή απλά προτιμούν μια επιλογή χωρίς γαλακτοκομικά. Παρόλο που δεν περιέχει γάλα, αυτό το κέικ είναι απίστευτα υγρό, αφράτο και γεμάτο γεύση. Δεν θα σας λείψει ούτε το γάλα!

Συστατικά

Ακολουθεί ένας απλός πίνακας με όλα τα συστατικά που θα χρειαστείτε:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Συστατικά
Ποσότητα

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια

Ζάχαρη κρυσταλλική
1½ φλιτζάνι

Φυτικό λάδι
¾ φλιτζάνι

Σάλτσα μήλου χωρίς ζάχαρη
½ φλιτζάνι

Μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά της σούπας

Μαγειρική σόδα
½ κουταλάκι του γλυκού

Αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού

Εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού

Νερό
1 φλιτζάνι

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να δημιουργήσετε αυτό το αριστούργημα χωρίς γάλα, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:

  • Μπολ ανάμειξης (μεγάλου και μεσαίου μεγέθους)
  • Χτυπήστε ή ηλεκτρικό μίξερ
  • Μεζούρες και κουτάλια
  • Στρογγυλή φόρμα για κέικ 9 ιντσών
  • Περγαμηνόχαρτο
  • Σχάρα ψύξης
  • Χτυπήστε με σύρμα ή κόσκινο
  • Σπάτουλα

Τώρα που είμαστε έτοιμοι, ας ξεκινήσουμε το ψήσιμο!

Προετοιμασία

  1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 350°F (175°C) και στρώστε το κάτω μέρος της φόρμας για κέικ με λαδόκολλα.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμίξτε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, την κρυσταλλική ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Ανακατέψτε καλά χρησιμοποιώντας ένα σύρμα ή ένα σήτα για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν σβώλοι.
  3. Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ ανάμειξης, χτυπήστε ελαφρά μαζί το φυτικό λάδι, τη άγλυκη σάλτσα μήλου, το εκχύλισμα βανίλιας και το νερό μέχρι να ενωθούν καλά.
  4. Ρίξτε σιγά σιγά το υγρό μείγμα στα στεγνά υλικά ενώ ανακατεύετε συνεχώς. Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι το κουρκούτι να γίνει λείο και να μην υπάρχουν σβώλοι.
  5. Αδειάζετε το κουρκούτι στην προετοιμασμένη φόρμα του κέικ και ισιώνετε την κορυφή χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα. Βεβαιωθείτε ότι η ζύμη είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη.
  6. Τοποθετήστε τη φόρμα του κέικ στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο.
  7. Μόλις ψηθεί, αφαιρέστε το κέικ από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει στο ταψί για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, το μεταφέρετε σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας αυτής της συνταγής για κέικ χωρίς γάλα είναι περίπου 15 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει τη συλλογή όλων των απαραίτητων συστατικών, τη μέτρησή τους και την προετοιμασία της ζύμης. Ο χρόνος ψησίματος διαρκεί επιπλέον 30-35 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο σας και το επιθυμητό επίπεδο ψησίματος. Έτσι, συνολικά, μπορείτε να έχετε αυτό το λαχταριστό κέικ χωρίς γάλα έτοιμο για να το απολαύσετε σε λιγότερο από μία ώρα!

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

Αν θέλετε να κάνετε αυτή τη συνταγή κατάλληλη για vegans, είστε τυχεροί! Είναι ήδη χωρίς γαλακτοκομικά, αλλά υπάρχουν μερικές μικρές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε:

  1. Βεβαιωθείτε ότι η κρυσταλλική ζάχαρη που χρησιμοποιείτε είναι πιστοποιημένη vegan, καθώς ορισμένα σάκχαρα μπορεί να περάσουν από μια διαδικασία εξευγενισμού που περιλαμβάνει ανθρακικό οστών. Αναζητήστε βιολογικά ή επισημασμένα vegan σάκχαρα.
  2. Αντί για κανονική κρυσταλλική ζάχαρη, μπορείτε να επιλέξετε ζάχαρη καρύδας ή σιρόπι σφενδάμου ως εναλλακτικά γλυκαντικά.

Αυτό είναι! Με αυτές τις απλές ρυθμίσεις, θα έχετε ένα υπέροχο vegan κέικ χωρίς γάλα για να ικανοποιήσετε τις γευστικές σας προτιμήσεις.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

  • Για να πετύχετε την καλύτερη υφή στο κέικ σας, κοσκινίστε ή χτυπήστε καλά τα ξηρά υλικά μαζί για να αποφύγετε τυχόν σβώλους.
  • Όταν προσθέτετε τα υγρά συστατικά στα στεγνά, φροντίστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό βοηθά στην καλύτερη ενσωμάτωση και στην πιο λεία ζύμη.
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν ανακατεύετε υπερβολικά το κουρκούτι. μερικά κομμάτια είναι τέλεια. Η υπερβολική ανάμειξη μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο πυκνό κέικ.
  • Για επιπλέον γεύση, μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού ή ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα στο κουρκούτι.
  • Μόλις τελειώσει το ψήσιμο του κέικ, κάντε το τεστ οδοντογλυφίδας. Τοποθετήστε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ—αν βγαίνει καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο!
  • Αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν το παγώσετε ή το σερβίρετε. Αυτό διασφαλίζει ότι οι γεύσεις καθιζάνουν και η υφή πήζει σωστά.

Τώρα, ας προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα!

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Ακολουθεί ένας απλός πίνακας που περιγράφει τις κατά προσέγγιση διατροφικές αξίες ανά μερίδα:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
280

Συνολικό Λίπος
12g

Trans Fat
0g

Χοληστερόλη
0 mg

Νάτριο
220 mg

Συνολικοί υδατάνθρακες
41 g

Διαιτητικές ίνες
1g

Σάκχαρα
23g

Πρωτεΐνη
2g

Βιταμίνη D
0mcg

Ασβέστιο
20 mg

Σίδερο
1 mg

Κάλιο
60 mg

Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι τιμές είναι κατά προσέγγιση και ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τις συγκεκριμένες μάρκες συστατικών που χρησιμοποιούνται.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Όσον αφορά το σερβίρισμα αυτού του κέικ χωρίς γάλα, οι επιλογές είναι ατελείωτες. Ακολουθούν μερικές ιδέες για να βελτιώσετε την παρουσίασή σας και να παρέχετε νόστιμες εναλλακτικές:

  1. Frosting: Μπορείτε να πάτε για ένα κλασικό γλάσο με βουτυρόκρεμα βανίλιας ή να δοκιμάσετε μια επιλογή χωρίς γαλακτοκομικά, όπως κρέμα καρύδας ή vegan ganache σοκολάτας. Γίνετε δημιουργικοί με τις διακοσμητικές τεχνικές σωληνώσεων για να κάνετε το κέικ σας ελκυστικό οπτικά.

  2. Φρέσκα φρούτα: Προσθέστε μια έκρηξη χρώματος και φρεσκάδας γαρνίροντας το κέικ με κομμένες φράουλες, σμέουρα ή βατόμουρα. Οι φρουτώδεις γεύσεις συμπληρώνουν υπέροχα το κέικ.

  3. Ξηροί καρποί και σπόροι: Πασπαλίστε ψιλοκομμένα αμύγδαλα, καρύδια ή σπόρους κολοκύθας πάνω από το παγωμένο κέικ για πρόσθετη υφή και έναν υπαινιγμό ξηρού καρπού.

  4. Μη γαλακτοκομική σαντιγί: Σερβίρετε κάθε φέτα με μια κούκλα σαντιγί μη γαλακτοκομική, όπως σαντιγί καρύδας ή υποκατάστατο σαντιγί με βάση το αμύγδαλο.

  5. Παγωτό: Για μια απολαυστική απόλαυση, σερβίρετε μια φέτα από αυτό το κέικ χωρίς γάλα μαζί με μια μπάλα από την αγαπημένη σας γεύση παγωτού χωρίς γαλακτοκομικά. Αυτός ο συνδυασμός σίγουρα θα ικανοποιήσει κάθε γλυκό!

Θυμηθείτε, μη διστάσετε να γίνετε δημιουργικοί και να εξατομικεύσετε την παρουσίαση σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Εξάλλου, η οπτική γοητεία είναι εξίσου σημαντική με τη γεύση!

Συνθήκες αποθήκευσης

Αν έχετε υπολείμματα (πράγμα σπάνιο γιατί αυτό το κέικ είναι τόσο νόστιμο!), μπορείτε να το αποθηκεύσετε σωστά για να το απολαύσετε αργότερα. Δείτε πώς:

  1. Αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς μετά το ψήσιμο.
  2. Κόψτε το υπόλοιπο κέικ σε μεμονωμένες μερίδες ή αφήστε το ολόκληρο αν προτιμάτε.
  3. Τοποθετήστε τις φέτες κέικ ή ολόκληρο το κέικ σε ένα αεροστεγές δοχείο ή τυλίξτε τις σφιχτά με πλαστική μεμβράνη.
  4. Αποθηκεύστε το κέικ σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 2 ημέρες ή στο ψυγείο για έως και 5 ημέρες.
  5. Για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα, αποφύγετε την έκθεση του κέικ σε υπερβολική ζέστη, υγρασία ή άμεσο ηλιακό φως.

Όταν είστε έτοιμοι να τις απολαύσετε, μπορείτε να σερβίρετε τις φέτες κέικ σε θερμοκρασία δωματίου ή να τις ζεστάνετε απαλά στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα. Αυτό θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της απαλότητάς τους και θα ενισχύσει τις γεύσεις.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τα βασικά συστατικά που χρησιμοποιούνται σε αυτήν τη συνταγή για κέικ χωρίς γάλα:

  1. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: Αν και μπορεί να μην προσφέρει σημαντική θρεπτική αξία, παρέχει δομή στα αρτοσκευάσματα. Η επιλογή αλεύρι ολικής αλέσεως ή η ενσωμάτωση άλλων αλεύρων όπως αμύγδαλο ή καρύδα μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

  2. Ζάχαρη κρυσταλλική: Αν και προσθέτει γλυκύτητα στο κέικ, είναι απαραίτητο να το καταναλώνετε με μέτρο. Μπορείτε να εξερευνήσετε εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες όπως το σιρόπι σφενδάμου ή η στέβια για χαμηλότερο γλυκαιμικό αντίκτυπο.

  3. Φυτικό λάδι: Η χρήση φυτικού ελαίου αντί για βούτυρο συμβάλλει σε μια συνταγή χωρίς γαλακτοκομικά. Περιέχει ακόρεστα λίπη που είναι υγιεινά για την καρδιά ενώ δεν περιέχει χοληστερόλη.

  4. Σάλτσα μήλου χωρίς ζάχαρη: Η σάλτσα μήλου χρησιμεύει ως εξαιρετικό υποκατάστατο για τα αυγά και προσθέτει υγρασία στο κέικ. Προσφέρει επίσης φυσική γλυκύτητα και ενισχύει την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

  5. Μπέικιν πάουντερ και μαγειρική σόδα: Αυτά τα διογκωτικά βοηθούν το κέικ να φουσκώσει και να δημιουργήσει μια αφράτη υφή χωρίς να χρειάζεται γαλακτοκομικά ή αυγά.

  6. Εκχύλισμα βανίλιας: Εκτός από το υπέροχο άρωμα και τη γεύση του, το εκχύλισμα βανίλιας μπορεί να έχει πιθανές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αν και συνήθως χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες.

Θυμηθείτε, ενώ αυτή η συνταγή για κέικ χωρίς γάλα μπορείτε να την απολαύσετε ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, είναι σημαντικό να καταναλώνετε λιχουδιές με μέτρο και να καλύπτετε μεμονωμένες διατροφικές ανάγκες.

Παρόμοιες συνταγές

Εάν θέλετε να εξερευνήσετε περισσότερες επιλογές για επιδόρπια χωρίς γαλακτοκομικά, εδώ είναι μερικές συνταγές που μπορεί να απολαύσετε:

  1. Vegan κέικ σοκολάτας: Αφεθείτε σε ένα πλούσιο και παρακμιακό κέικ σοκολάτας φτιαγμένο χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσει τη λαχτάρα σας για σοκολάτα!

  2. Ρυζόγαλο καρύδας: Αυτό το κρεμώδες και ανακουφιστικό επιδόρπιο συνδυάζει γάλα καρύδας, ρύζι και μια νότα γλυκύτητας για μια απολαυστική απόλαυση χωρίς γαλακτοκομικά.

  3. Μάφινς Vegan Blueberry: Ξεκινήστε τη μέρα σας με αυτά τα υγρά και γευστικά μάφιν γεμάτα με ζουμερά βατόμουρα. Είναι ιδανικά για πρωινό ή μεσημεριανό σνακ.

  4. Ψωμί μπανάνας χωρίς γαλακτοκομικά: Χρησιμοποιήστε το

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button